Ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού από τον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League, τον οδηγεί στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League και ταυτόχρονα στην κλήρωση των playoffs που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη (14:00) στη Νιόν της Ελβετίας.

Οι Πειραιώτες θα μπουν στην κληρωτίδα μαζί με τη Σλόβαν ως ζευγάρι, αφού η κλήρωση θα προηγηθεί τον αγώνων του 3ου προκριματικού γύρου (Πέμπτη 4 Αυγούστου τα πρώτα παιχνίδια, Πέμπτη 11 του μήνα τα δεύτερα).

Για πρώτη φορά στην ιστορία, μία ελληνική ομάδα θα βρεθεί στην κλήρωση playoffs Europa League ύστερα από την αναμόρφωση της διοργάνωσης. Πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη κλήρωση, η οποία δεν βασίζεται σε ισχυρούς ανίσχυρους ή σε συντελεστή, αλλά σε γκρουπ τεσσάρων διαφορετικών προτεραιοτήτων.

Η UEFA άλλαξε τον τρόπο διεξαγωγής για τον κύκλο 2021-2024, λόγω της προσθήκης του Europa Conference League και της συνολικής μεταβολής των προκριματικών στις διασυλλογικές διοργανώσεις της. Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία εισήγαγε τη μέθοδο των τεσσάρων γκρουπ, στα οποία έδωσε έναν αριθμό προτεραιότητας.

Τα γκρουπ σχηματίζονται ως εξής:

  1. Το γκρουπ με την πρώτη προτεραιότητα είναι αυτό που περιλαμβάνει τις επτά ομάδες με εισιτήριο κυπελλούχου (κι ας μην έχουν κατακτήσει το τρόπαιο) από χώρες που βρίσκονταν στις θέσεις 9-15 του UEFA ranking 2021 (το οποίο χρησιμοποιείται για τις διοργανώσεις της σεζόν 2022-2023)
  2. Το γκρουπ με την επόμενη προτεραιότητα περιλαμβάνει τους έξι ηττημένους του 3ου προκριματικού γύρου του μονοπατιού πρωταθλητών του Champions League, δηλαδή τις ομάδες που θα αποκλειστούν από το γύρο όπου βρίσκεται η Μακάμπι Χάιφα αντί του Ολυμπιακού
  3. Το γκρουπ με την τρίτη προτεραιότητα περιλαμβάνει τους πέντε νικητές του 3ου προκριματικού γύρου του Europa League, από το μονοπάτι των πρωταθλητών, δηλαδή τους νικητές του γύρου όπου βρίσκεται πλέον ο Ολυμπιακός
  4. Τέλος, το γκρουπ με την πιο χαμηλή προτεραιότητα περιλαμβάνει τους δύο νικητές από το κυρίως μονοπάτι του 3ου προκριματικού γύρου του Europa League

Όπως γίνεται κατανοητό, μόνο στο γκρουπ με την κορυφαία προτεραιότητα υπάρχουν ομάδες και όχι ζευγάρια. Τα υπόλοιπα γκρουπ θα γεμίσουν με ζευγάρια, αφού η κλήρωση θα διεξαχθεί πριν από τη διεξαγωγή των αγώνων του 3ου προκριματικού γύρου των διοργανώσεων της UEFA.

Όσο για τον τρόπο διεξαγωγής της κλήρωσης είναι κι αυτός διαφορετικός. Η αρχή γίνεται με τα δύο μπαλάκια του τελευταίου γκρουπ, που θα κληρωθούν με δύο ομάδες από το γκρουπ με την κορυφαία προτεραιότητα. Κατόπιν, τα πέντε μπαλάκια με ζευγάρια από το γκρουπ της τρίτης προτεραιότητας θα κληρωθούν με τις εναπομείνασες πέντε ομάδες στο γκρουπ της πρώτης προτεραιότητας.

Τέλος, τα έξι ζευγάρια του γκρουπ δεύτερης προτεραιότητας θα κληρωθούν μεταξύ τους.

Οι επτά υποψήφιοι αντίπαλοι

Με αυτά τα δεδομένα, οι πιθανοί αντίπαλοι του Ολυμπιακού στην κλήρωση της επόμενης Τρίτης είναι γνωστή, από τη στιγμή που οι πρωταθλητές Ελλάδας είναι δεδομένο ότι θα βρίσκονται (ως ζευγάρι με τη Σλόβαν) στο γκρουπ της τρίτης προτεραιότητας.

Οι “ερυθρόλευκοι” θα αντιμετωπίσουν μία ομάδα από το γκρουπ πρώτης προτεραιότητας, δηλαδή έναν εκπρόσωπο χώρας με υψηλή θέση στο UEFA ranking.

Γάνδη από το Βέλγιο, Αούστρια από την Αυστρία, Χαρτς από τη Σκωτία, Ομόνοια από την Κύπρο, Σίβασπορ από την Τουρκία, Ντνίπρο από την Ουκρανία και Σίλκεμποργκ από τη Δανία είναι οι επτά υποψήφιοι αντίπαλοι του Ολυμπιακού, ένα βήμα πριν από τους ομίλους του Europa League.

Οι πρώτοι αγώνες των playoffs θα διεξαχθούν την Πέμπτη 18 Αυγούστου και οι δεύτεροι την Πέμπτη 25 του μήνα, κι αν ο Ολυμπιακός καταφέρει να πάρει δύο προκρίσεις και να φτάσει στη φάση των ομίλων, τότε μπορεί να ελπίζει ότι θα βρίσκεται ακόμα και στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας.

 

Πηγή: sport24.gr