Τα πτώματα τριών γυναικών και τεσσάρων ανδρών, συμπεριλαμβανομένου και ενός ανηλίκου, βρέθηκαν προχθές Κυριακή στη Βερακρούς (ανατολικά), Πολιτεία της χώρας από εκείνες που σπαράσσονται περισσότερο από τη βία, ανακοίνωσε χθες η γενική εισαγγελία της χώρας.

Τα θύματα «ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας», στην οποία ανήκε αλυσίδα κρεοπωλείων, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην Εθνική Φρουρά, σώμα ασφαλείας που ίδρυσε ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ, από το 2018, όταν και ανέλαβε την εξουσία.

Κατά τα επίσημα στοιχεία, το Μεξικό πλήττεται από κύμα βίας που αποδίδεται κυρίως στα καρτέλ των ναρκωτικών, με περισσότερους από 340.000 φόνους και δεκάδες χιλιάδες εξαφανίσεις από τον Δεκέμβριο του 2006.

Ο πρώην πρόεδρος Βισέντε Καλδερόν (20062012) είχε τότε εξαπολύσει τον λεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», ο οποίος όμως ριζοσπαστικοποίησε τις συμμορίες και τις κομμάτιασε σε πιο βαριά οπλισμένους (και πιο αιμοδιψείς) πυρήνες.

Σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, από τον Ιανουάριο έως και τον Μάιο, στο Μεξικό καταγράφηκαν 12.737 δολοφονίες.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η βία με τη βία», επανέλαβε χθες ο κ. Λόπες Ομπραδόρ, που τονίζει ότι θέλει να αντιμετωπίσει πρωτίστως τα αίτια της βίας: τη φτώχεια και την ανεργία.

Ομως η πολιτική του, που συνοψίζει με τη φράση «αγκαλιές, όχι τουφεκίδια», αμφισβητείται ολοένα πιο έντονα, ειδικά μετά τη δολοφονία δύο ιησουιτών πριν από περίπου δέκα ημέρες μέσα σε εκκλησία ορεινής, απομονωμένης περιοχής στην πολιτεία Τσιουάουα (βόρεια).

«Τόσες δολοφονίες στο Μεξικό!», μέμφθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος, και ο ίδιος Ιησουίτης.

«Είναι καιρός να αναθεωρηθούν οι στρατηγικές για την ασφάλεια, που οδεύουν να αποτύχουν», ήταν η αντίδραση της μεξικανικής διάσκεψης των επισκόπων, που αξίωσε η κυβέρνηση να ακούσει την κοινωνία (τις οικογένειες των θυμάτων, τους αστυνομικούς, τα μέσα ενημέρωσης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης…) και να αρχίσει «εθνικό διάλογο» για την αποκατάσταση της «ειρήνης» στη χώρα. Πιστεύουμε ότι δεν ωφελεί να αρνείσαι την πραγματικότητα», τόνισε η ηγεσία της μεξικανικής ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ