Τα συντρίμμια του 22 τόνων κινεζικού πυραύλου CZ5B επέστρεψαν το Σάββατο 30 Ιουλίου 2022 στη Γη και έπεσαν στα νερά του Ινδικού Ωκεανού.

Η Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι τα συντρίμμια εισήλθαν ξανά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη περίπου στις 19:45 ώρα Ελλάδος (12:45 μ.μ. ET), χωρίς ευτυχώς να «προσγειωθεί» σε κατοικημένη ζώνη.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ στο protothema.gr, συγκλονιστικά βίντεο αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από χρήστες που βρίσκονται σε σημεία του πλανήτη, από όπου  έγινε ορατή η  στιγμή της εισόδου των συντριμμιών στη γήινη ατμόσφαιρα.

Πύρινες «μπάλες» φάνηκαν να διασχίζουν τον νυχτερινό ουρανό και μετά να χάνονται στο βάθος του ορίζοντα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι προβλέψεις από τις μελέτες των διαστημικών υπηρεσιών που είχαν δείξει ότι η περιοχή που αναμένεται δυνητικά να πέσουν τα συγκεκριμένα συντρίμμια περιλάμβανε την έκταση που ξεκινούσε από την Δυτική Αφρική φτάνοντας έως τον Ινδικό Ωκεανό, αποδείχθηκαν έγκυρες.

 

Σύμφωνα με το «Forbes», πρόκειται για τον πύραυλο Long March 5B (CZ5B).

Το γεγονός ότι ο κινεζικός πύραυλος προσγειώθηκε στην Γη, είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς ο στόχος δεν ήταν  να ταξιδέψει στο διάστημα, αλλά να δώσει ώθηση στο διαστημόπλοιο που μεταφέρει, ώστε να μπορέσει να εξέλθει από την ατμόσφαιρα.

https://www.youtube.com/watch?v=HVOCn6WXJpU

https://www.youtube.com/watch?v=HlHSE31vZ8w

Η πιο πρόσφατη εκτόξευση έγινε την Κυριακή όταν ένας πύραυλος Long March 5, μετέφερε μια εργαστηριακή μονάδα στο σταθμό Τιανγκόνγκ.

Η EASA εξέδωσε ανακοίνωση-προληπτική ενημέρωση για τις πιθανές περιοχές που μπορεί να έπεφταν κομμάτια του πυραύλου στην Ευρώπη.

Στην λίστα βρέθηκαν Βουλγαρία, Γαλλία, Ισπανία, Μάλτα, Ιταλία και Πορτογαλία, αλλά ευτυχώς δεν έπεσαν σε καμία από αυτές τις ευρωπαϊκές κατοικημένες περιοχές.

 

Υπενθυμίζεται ότι ο  Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «The Aerospace Corporation», με έδρα την Καλιφόρνια, εξέδωσε χάρτες όπου καταγραφόταν η πιθανή πορεία του πυραύλου, καθώς και τα ενδεχόμενα σημεία πτώσης του.