Δεν έχει τέλος ο Eφιάλτης που βιώνει η Αττική από το απόγευμα της Τρίτης, όταν και ξέσπασε η φωτιά, αρχικά στο Νταού Πεντέλης.

Από εκείνη τη στιγμή, οι φλόγες έχουν ακολουθήσει μια «τρελή» πορεία, με αποτέλεσμα να φτάσουν έως τον Γέρακα, ενώ πλέον απειλούν και την Παλλήνη.

Οι αναζωπυρώσεις αποτελούν ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Αρχές, ωστόσο σε πολλές από αυτές είναι σχεδόν αδύνατον να πλησιάσουν πυροσβέστες και εθελοντές.

Στις 04:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ακόμα ένα μήνυμα του 112 εστάλη προς τους κατοίκους στο Πανόραμα Παλλήνης και στη Βουλα Πικερμίου, προκειμένου να εκκενώσουν προς Πικέρμι.

Στην κατάσβεση και δυνάμεις της Περιφέρειας Αττικής με 32 υδροφόρες, 6 χωματουργικά μηχανήματα και 5 λεωφορεία για την εκκένωση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και πολλούς εθελοντές, συνδράμει η Περιφέρεια Αττικής την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Ντράφι, την Πεντέλη, την Ανθούσα και τον Γέρακα.

«Είναι ιδιαίτερα δύσκολη η κατάσταση απόψε με ισχυρούς ανέμους και την φωτιά να εξαπλώνεται σε δύο τεράστια μέτωπα, απειλώντας κατοικημένες περιοχές», δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης.

 

Κάτοικοι του Γέρακα, επί περίπου δυο ώρες ζητούσαν τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου η φωτιά να μην περάσει από τη μια πλευρά της Λεωφόρου Μαραθώνος προς την άλλη, όπου υπάρχει ο κύριος πυκνός οικιστικός ιστός της πόλης.

Περίπου στις 03:30,  δύο οχήματα της Πυροσβεστικής έφτασαν στην περιοχή, επιχειρώντας να εμποδίσουν τη φωτιά να περάσει στον οικισμό, γεγονός εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένων των ισχυρότατων ριπών του αέρα, που φτάνουν και τα 9 μποφόρ.

Οπως ήταν επόμενο, η Λεωφόρος Μαραθώνος παραμένει κλειστή και οι αστυνομικές δυνάμεις καθοδηγούν τους οδηγούς να αλλάζουν τις διαδρομές τους μέσω άλλων οδών.

Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται ως απαραίτητη η συνεργασία της Πυροσβεστικής με τις δυνάμεις του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, κάτι όμως που δεν ήταν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας ιδιαιτέρως εφικτό, καθώς η σε πολλά χιλιόμετρα έκταση της φωτιάς δεν διευκόλυνε αυτήν την συνεργασία, αν και οι προσπάθειες ανεξαιρέτως όλων, είναι περισσότερο από συγκλονιστικές.

Στις περίπου 5 τα ξημερώματα, η πυρκαγιά εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πεντέλης και για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 420 πυροσβέστες με 18 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων και Ρουμάνων πυροσβεστών, 85 πυροσβεστικά οχήματα ενώ σε ετοιμότητα είναι τα εναέρια μέσα ώστε να επιχειρήσουν με το πρώτο φως της ημέρας.

Επίσης συνδράμουν το έργο της πυροσβεστικής, η περιφέρεια με υδροφόρες και μηχανήματα έργου, μεγάλος αριθμός εθελοντών και δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι 282 αστυνομικοί με 90 περιπολικά βοηθούν στην ασφαλή εκκένωση και μεταφορά των κατοίκων, μακριά από τα επικίνδυνα σημεία.

Εκκληση για πέντε εγκλωβισμένους στην Παλλήνη 

Λίγο πριν από τις 05:30 τα ξημερώματα, αγωνιώδη έκκληση στις αρμόδιες Αρχές μέσω των τηλεοπτικών ΜΜΕ απηύθυναν πέντε εγκλωβισμένα άτομα σε κατοικία στην Παλλήνη (οδός Σαλαμίνος 229) προκειμένου να δεχθούν άμεση βοήθεια απεγκλωβισμού τους, καθώς όπως οι ίδιοι ενημέρωσαν μέσω επανειλημμένων τηλεφωνικών κλήσεων, η φωτιά πλησιάζει απειλητικά στην κατοικία τους, ωστόσο δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μεταξύ των πέντε εγκλωβισμένων περιλαμβάνεται και ένα παιδί ηλικίας 17 ετών, το οποίο παρουσιάζει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Πάντως, στην Παλληνη, πληροφορίες ανέφεραν ότι δίπλα στο ρέμα της περιοχής, ότι έχουν γίνει στάχτη δεκάδες κατοικίες, αφού η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη.