Η χάλκινη Ολυμπιονίκης πέρυσι στο Τόκιο Γιαϊμέ Πέρες, εγκατέλειψε την αποστολή της Κούβας κατά την επιστροφή της από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Ορεγκον των ΗΠΑ και ενώ (σύμφωνα με τις κυριότερες ενδείξεις) βρισκόταν σε ενδιάμεση στάση στο Μαϊάμι.

Η 31 ετών δισκοβόλος, η οποία ήταν η σημαιοφόρος της Κούβας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (πρώτη φορά που η Κούβα είχε γυναίκα σημαιοφόρο), ταξίδεψε στο Γιουτζίν με στόχο να υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε κατακτήσει το 2019 στην Ντόχα, τερμάτισε ωστόσο στην  θέση του τελικού της δισκοβολίας.

Η αποστασία της Πέρες, η οποία έχει την καλύτερη επίδοση στην Κούβα στο άθλημα της δισκοβολίας τα τελευταία επτά χρόνια, ήρθε λίγες ημέρες μετά από αυτήν της 19χρονης ακοντίστριας Γισελένα Μπαλάρ.

Η Μπαλάρ χρησιμοποίησε επίσης μια ενδιάμεση στάση στο Μαϊάμι για να δραπετεύσει, καθώς εκείνη πήγαινε προς το παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο οποίο και ως εκ τούτου δεν έλαβε μέρος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με τη Γιαϊμέ Πέρες αποστάτησε και ο φυσικοθεραπευτής της κουβανικής αποστολής, Κάρλος Γκονζάλες. Κουβανοί αξιωματούχοι, χαρακτήρισαν τις αποστασίες τους ως «σοβαρή απειθαρχία».

Η συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κρίση στην Κούβα έχει οδηγήσει σε μια σειρά απόσχισης των αθλητών της όταν αγωνίζονται στο εξωτερικό, με τη χώρα που βρίσκεται υπό κομμουνιστικό καθεστώς να έχει έτσι και αλλιώς μακρά ιστορία στις αυτομολήσεις.

Μόνο φέτος η Κούβα έχασε τους χρυσούς ολυμπιονίκες Ισμαελ Μπορέρο Μολίνα (πάλη) και Φερνάντο Χόρχε (κανόε), όπως και τον ασημένιο στο μήκος, Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία.

Η αποχώρηση κορυφαίων αθλητών είχε σημαντική επίδραση στη θέση της Κούβας στον πίνακα μεταλλίων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας. Δεν ανέβηκε καμία φορά στο βάθρο, σημειώνοντας τη χειρότερη συγκομιδή της στο τουρνουά.