«Ελλάδα, το μεγαλύτερο θαύμα του ποδοσφαίρου ενηλικιώθηκε!».

Αυτός είναι ο τίτλος μεγάλου αφιερώματος που παρουσίασε η εφημερίδα της Βαρκελώνης “Mundo Deportivo” για το… έπος του 2004.

Τότε, μία ημέρα σαν σήμερα, πριν από 18 χρόνια, όταν η εθνική Ελλάδας κατέκτησε το Euro και την κορυφή της Ευρώπης.

«Σήμερα συμπληρώνονται 18 χρόνια από τότε που η «σιδερένια» Ελλάδα του Ότο Ρεχάγκελ, έκανε τον νεαρό Κριστιάνο Ρονάλντο να κλαίει, αρπάζοντας το Euro από την Πορτογαλία, στον τελικό του 2004, με το γκολ του Χαριστέα, στο μεγαλύτερο θαύμα στο ποδόσφαιρο», αναφέρει χαρακτηριστικά η “Mundo Deportivo”.

«Η Ελλάδα, λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων, που επρόκειτο να επιστρέψουν στη χώρα εκείνο το καλοκαίρι μετά από 108 χρόνια. Αλλά η Ελλάδα… δεν υπήρχε στο ποδόσφαιρο: Μέχρι εκείνο το Euro, είχε εμφανιστεί μόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 και στο Ευρωπαϊκό του 1980: 0 νίκες, 0 βαθμοί, 1 γκολ υπέρ, 14 γκολ, συνολικά στα δύο, όπου αποκλείστηκε στην πρώτη φάση και στα δύο. Ήταν σχεδόν περισσότερο γνωστή ως η τελευταία ομάδα στην οποία ο Μαραντόνα σημείωσε το τελευταίο του γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο, πριν από τη δραματική του αποβολή από τη διοργάνωση του 1994. Επίσης από το 2003 έως το 2018, η Ελλάδα ήταν η μόνη που μπόρεσε να νικήσει την Ισπανία εντός έδρας σε επίσημο αγώνα», προσθέτει η ισπανική εφημερίδα.

Και καταλήγει:

«Αυτό που συνέβη ήταν αναπόφευκτο… Επρεπε να συμβεί τελικά. Και συνέβη. Η Ελλάδα δεν είχε κάνει τίποτα στο ποδόσφαιρο και δεν έκανε ποτέ ξανά. Όμως, τελικά ήταν 23 παιδιά που κλωτσούσαν μια μπάλα και ένας συνταξιούχος Γερμανός που αύξησε τους Θεούς του Ολύμπου στους 36. Γιατί οι “άσχημοι”, όπως ήταν η Ελλάδα, μπορούν να κάνουν το ποδόσφαιρο όμορφο».