Τη φιλοσοφία του και τις πρώτες του σκέψεις για την ΑΕΚ της επόμενης σεζόν αποκάλυψε ο Ματίας Αλμέιδα, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου από τη στιγμή που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της «Ενωσης».

Αναλυτικά

Εάν μπορεί να χαρακτηρίσει με τρεις λέξεις την ΑΕΚ που θέλει να φτιάξει: «Αγάπη, πάθος, αυτοθυσία και προσθέτω την ένωση».
Για το εάν είναι της άποψης «ένας για όλους και όλοι για έναν» και τι πιστεύει ο ίδιος: «Οι ποδοσφαιριστές παίζουν για τους ίδιους, εγώ πιστεύω στην ομαδική δουλειά. Την πρώτη μέρα είχε προηγηθεί μία συνάντηση με όλο το σταφ εδώ στο προπονητικό και για μένα αυτό που τους είπα, από τον άνθρωπο που φροντίζει το γήπεδο και όσους συμμετέχουν σε μία ομάδα, όλοι οι άνθρωποι πατάμε στο ίδιο μέρος. Στην προσπάθεια που κάνω προσπαθώ να συμπεριφέρομαι το ίδιο σε όλους. Πιστεύω ότι είναι ο μοναδικός με ειλικρίνεια να αντιμετωπίζεις τα πράγματα. Πρέπει να είμαστε σύνολο. Και από εκεί προκύπτει ο σεβασμός. Δεν ξεχνάω ότι υπήρξα ποδοσφαιριστής. Αυτό που λέω στους παίκτες μου είναι αυτό που σκέφτομαι και αυτό που επιθυμώ είναι οι παίκτες μου να είναι χαρούμενοι παίζοντας ποδόσφαιρο. Να μπορούν να το διασκεδάζουν, για διασκεδάζουν τον κόσμο που πληρώνει για να έρθουν. Να αισθάνονται ότι ανήκουν σε μία ομάδα και αυτό βγαίνει ως σύνολο».

Για την επιθυμία ορισμένων η ΑΕΚ να βγάλει παίκτες από την Ακαδημία της: «Εχω κάνει ήδη ένα μίτινγκ με τον Σωκράτη Οφρυδόπουλο, τον προπονητή της β’ ομάδας, μιλήσαμε και του είπα ότι εμείς θα δουλέψουμε ως μία ομάδα για να υπάρξει ευημερία στην ομάδα. Οπου δούλεψα, έχω ακολουθήσει διάφορα πρότζεκτ και βοήθησα αρκετούς νεαρούς να κάνουν το ντεμπούτο τους.

Στην προετοιμασία θα πάρω επτά νεαρούς παίκτες και μετά ο χρόνος θα δείξει εάν κάποιος αξίζει να βρίσκεται εκεί που έχει κληθεί να είναι εκεί που είναι. Θα δημιουργήσουμε το ίδιο σύστημα και οι μεγάλες ομάδες, όπως είναι η ΑΕΚ, να βγάλει δικούς της παίκτες. Γι’ αυτό καταλαβαίνω ότι πρέπει να κερδίζω για να παραμένω στη θέση μου. Και με βάση την εμπειρία που έχω σε προηγούμενα πρότζεκτ, αν είμαστε ενωμένοι και παραμείνουμε ενωμένοι, θα καταφέρουμε να βγάλουμε αυτά που πρέπει.

Οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι είμαστε προπονητές και όχι μάγοι. Το ποδόσφαιρο έχει ήδη ανακαλυφθεί. Δεν θα κάνω κάτι πρωτοφανές. Δεν θα κάνω κάτι το περίεργο που θα πείτε ότι ο Αλμέιδα είναι τρομερός. Θα ζήσω το ποδόσφαιρο με ένα πάθος και σεβασμό σε αυτό που κάνω, αλλά εδώ οι πρωταγωνιστές είναι οι ποδοσφαιριστές. Εγώ θα τους δώσω τα εργαλεία, που πιστεύω ότι είναι απαραίτητα, για να πετύχουμε τους στόχους μας».

Εάν θέλει κάποιο πιο δυνατό τεστ για την ΑΕΚ στα φιλικά προετοιμασίας: «Είμαστε ικανοποιημένοι και για να καταφέρει ορισμένα πράγματα, για να μπορέσεις να κάνεις ένα σύστημα στο ποδόσφαιρο, απαιτούνται να κάνεις προπονήσεις και στη συνέχεια να δώσεις κάποια παιχνίδια. Το σημαντικό είναι στο πρώτο παιχνίδι να φτάσουμε και να έχουμε ξεκάθαρη τη φιλοσοφία στη δουλειά μας».

Η διαχείριση στο ρόστερ, αφού δεν υπάρχουν αγώνες στην Ευρώπη: «Υπάρχει ένα μέρος που βλάπτει το κλαμπ από τη στιγμή που δεν θα παίξει στην Ευρώπη. Όλοι ξέρουμε τη σημασία που έχει να δίνει ευρωπαϊκά ματς. Είναι ο ενθουσιασμός, είναι το οικονομικό κομμάτι και αυτά έχουν χαθεί φέτος για την ομάδα. Όταν ένας προπονητής πάει σε ένα νέο μέρος, κατά 99% σημαίνει ότι κάτι δεν λειτούργησε καλά στην προηγούμενη κατάσταση. Θα μου άρεσε πολύ να έρθω και να παίζει η ομάδα στην Ευρώπη, αλλά από την άλλη ίσως τα πράγματα δεν ήταν έτσι όπως έπρεπε. Για αυτό κάποιες φορές κάποιες φορές είναι καλό να πιάνεις πάτο και τώρα ξεκινάμε από το μηδέν και θα κυνηγήσουμε να διεκδικήσουμε να είναι στα κορυφαία κλαμπ».

Για την κουβέντα που είχε με τον Δημήτρη Μελισσανίδη: «Πρώτα από όλα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον πρόεδρο, με αυτή την δυνατότητα ζωής που δίνει σε εμένα, την οικογένειά μου και την ομάδα μου. Αυτά που λέω με εκείνον ή τους παίκτες μένουν πάντα μεταξύ μας. Και φυσικά είμαι ευγνώμων για αυτή τη δυνατότητα που δίνεται στη ζωή μου, όπως το έκανα και σε άλλες ομάδες που ήμουν πριν, το ίδιο θα κάνω και εδώ. Είμαι ευγνώμων σε όλη τη διοίκηση, είχαμε μία πολύ ωραία συζήτηση. Βλέπω ότι υπάρχει μία πάρα πολύ καλή προδιάθεση να βοηθήσουν σε κάθε σημείο που εμείς ακουμπάμε και μετά αυτό που μένει είναι η ομάδα να αποδώσει και να βρίσκομαι εγώ πολύ καιρό. Να πείσω τον κύριο πρόεδρο να μου κάνει δέκα χρόνια συμβόλαιο…».

Στο κλείσιμο της συνέντευξης Τύπου, ο Ματίας Αλμέιδα υπογράμμισε: «Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη για την καθυστέρηση, πολλές φορές όταν ξεκινάς κάτι μπορεί να διαφοροποιηθούν τα πράγματα, και ζητάω ξανά συγγνώμη. Είμαι από αυτούς που αντέχουν τις πραγματικές κριτικές. Αν δεν σας αρέσει ο τρόπος που παίζει η ομάδα, είναι καλή κριτική. Αλλά παρακαλώ πριν οποιοδήποτε πράγμα γράψετε, ρωτήστε με για να μην γράψετε κάτι που δεν ισχύει. Θα είμαι πάντα διαθέσιμος για εσάς. Πιστεύω ότι θα οργανωθούμε για να μιλάμε μία φορά την εβδομάδα ή στις δέκα μέρες και όταν θα έρχομαι και θα σας απαντήσω σε αυτά που θέλετε. Το σημαντικό είναι να κρατήσουμε μία πολύ καλή επαφή για να κάνουμε ο καθένας όμορφα τη δουλειά του».