Ο Ολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα 5.000 μέτρα και τα 10.000 μέτρα, μίλησε μια σκοτεινή πτυχή της ζωής του, αποκαλύπτοντας ότι το πραγματικό του όνομα είναι Χουσεΐν Αμντί Καχίν.

Σε μία συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο BBC, ο σερ Μο Φάρα αποκάλυψε ότι στα 9 του χρόνια εξαπατήθηκε από μία γυναίκα που δεν είχε ξανασυναντήσει και η οποία του υποσχέθηκε ότι θα τον πάει να ζήσει με συγγενείς του, μεταφέροντάς τον στη Μεγάλη Βρετανία από το Τζιμπουτί.

Ωστόσο, αντί η συγκεκριμένη γυναίκα αντί να κάνει πράξη όσα του υποσχέθηκε, τον πήρε στο σπίτι της, του έσκισε τα χαρτιά που είχε με τα στοιχεία επικοινωνίας των συγγενών του στην χώρα του και τον υποχρέωσε να δουλεύει για αυτήν.

«Έσκισε τα χαρτιά μου μπροστά μου όταν φτάσαμε και τα πέταξε στα σκουπίδια. Εκείνη την στιγμή κατάλαβα ότι έχω πρόβλημα. Συχνά απλώς κλειδωνόμουν στο μπάνιο και έκλαιγα», αποκάλυψε ο Φάρα, ο οποίος εξαναγκάστηκε να κάνει δουλειές του σπιτιού και να φροντίζει τα παιδιά αυτής της γυναίκας, έχοντας ως αντάλλαγμα ένα πιάτο φαΐ. Μάλιστα, η δράστις τον απείλησε ότι αν έλεγε κάτι τότε δεν θα έβλεπε ποτέ ξανά την οικογένειά του.

Στο σχολείο δεν πήγε έως ότου έφτασε τα 12 του χρόνια, τότε δηλώθηκε ότι ο Φάρα ήρθε ως πρόσφυγας από την Σομαλία με τους γονείς του μιλώντας ελάχιστα αγγλικά, αλλά ότι κατάφερε γρήγορα να ξεχωρίσει στους αγώνες μεγάλων αποστάσεων, ήταν εκείνο που επρόκειτο να του σώσει την ζωή.

Στα 14 του ο Φάρα αποκάλυψε σε μία δασκάλα του την αλήθεια. Αυτή ήταν που επικοινώνησε με τις κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες και κατάφεραν να τον πάρουν από την οικογένεια που ζούσε και να τον πάνε σε μία οικογένεια από την Σομαλία.

Ο Φάρα συνέχισε να αθλείται και τελικά πήρε την αγγλική υπηκοότητα το 2000, σε ηλικία 17 ετών.

Με δεδομένο ότι ο Φάρα πήρε την αγγλική υπηκοότητα με πλαστά χαρτιά, υπήρχε περίπτωση να την χάσει, όμως επειδή ήταν θύμα trafficking και είχε αποκαλύψει εξ αρχής στις αρχές ότι δεν ήταν αυτό το αληθινό του όνομα, δεν θεωρείται καθόλου πιθανό αυτό το σενάριο.

Κλείνοντας το ντοκιμαντέρ, ο Φάρα τόνισε: «Δεν είχα ιδέα ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πέρασαν το ίδιο με εμένα. Αυτό δείχνει πόσο τυχερός ήμουν. Αυτό πουμε έσωσε, αυτό που έκανε την διαφορά, ήταν ότι μπορούσα να τρέξω».

Ο Φάρα, ο οποίος έλεγε ότι βρέθηκε ως πρόσφυγας στη Μεγάλη Βρετανία μαζί με τους γονείς του, στην πραγματικότητα έχασε τον πατέρα του στον εμφύλιο της Σομαλίας, όταν ήταν μόλις 4 ετών.

Αργότερα, η μητέρα του τον έστειλε μαζί με τον αδελφό του στο Τζιμπουτί, από όπου στην συνέχεια ξεκίνησε η περιπέτειά του.

 

Πηγή: sdna.gr