Μια ιστορική ημέρα ήταν σήμερα στη Νέα Υόρκη, όπου άνοιξε τις πύλες του για τους πιστούς ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο “Σημείο Μηδέν”, ο οποίος είχε ισοπεδωθεί στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν επελέγη τυχαία, καθώς την 4η Ιουλίου εορτάζεται η ημέρα Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Ο Ναός έχει χαρακτηριστεί ως το «Εθνικό Ιερό» της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, το οποίο ακτινοβολεί τις παραδόσεις και το τελετουργικό της Ορθόδοξης πίστης στο νευραλγικό κέντρο, την καρδιά των επιχειρηματικών συναλλαγών της Νέας Υόρκης.

Εναν χώρο κατάνυξης και οικουμενικής πρόσκλησης λατρείας, ένα ακόμα μνημείο για τη λύτρωση και την ανάπαυση των ψυχών που στιγμάτισαν το αιματοβαμμένο “Σημείο Μηδέν”.

Στο σημείο όπου διαδραματίστηκε ένα από τα μεγαλύτερα δράματα της αρχής του 21ου αιώνα, ξεπήδησε από τις στάχτες του ιστορικού Ιερού Ναού, ο νέος Αγιος Νικόλαος, ως φάρος ελπίδας και ενότητας λαών και θρησκειών.

Η ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου δεν ήταν εξαρχής αυτονόητη, ωστόσο έπειτα από πολυετείς διεργασίες μεταξύ των Λιμενικών Αρχών της περιοχής, η θεμελίωση του Ναού έγινε στις 18 Οκτωβρίου του 2014.

Οπως αναφέρει στην αρχιεπισκοπική εγκύκλιο για την 4η Ιουλίου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, «πρόκειται για έναν εξαιρετικά σημαντικό σταθμό στην ιστορία της Αρχιεπισκοπής και σηματοδοτεί την απαρχή των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της πρώτης και σπουδαιότερης Επαρχίας του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου στη Διασπορά. Η επιλογή της 4ης Ιουλίου για την πραγματοποίηση των εγκαινίων έγινε για να τονιστεί το γεγονός ότι η ανοικοδόμηση του Αγίου Νικολάου και η αφιέρωσή του ως προσκυνήματος ολόκληρου του αμερικανικού λαού αποτελεί πράξη αναγέννησης και ελευθερίας».

Το επιβλητικό και αστραφτερό μνημειακό σύμβολο, που αναπαράγει το λεξιλόγιο της Ορθοδοξίας, φέρει την υπογραφή του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγκο Καλατράβα.

Η αρχιτεκτονική του ναού δίνει ιδιαίτερη βάση στο λευκό μάρμαρο, το οποίο επιτρέπει στο φως να αναβλύζει από μέσα και έτσι να φωταγωγεί την εκκλησία από τον εσωτερικό της χώρο.

Ο Σαντιάγκο Καλατράβα για τη δημιουργία τού εν λόγω θρησκευτικού ιερού, μελέτησε πολλές εκκλησίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Εχοντας ως βασικό του πρότυπο την Αγια-Σοφιά και με επιρροές από τη Ροτόντα (Αγιος Γεώργιος) της Θεσσαλονίκης, αλλά και από τον Αγιο Σωτήρα στη Χώρα, το σημερινό Καριγέ Τζαμί στην Τουρκία, κατέληξε στο σχέδιο του Αγίου Νικολάου.

Η ανοικοδόμηση του Ναού χρειάστηκε να υπερβεί μεγάλα οικονομικά και γραφειοκρατικά εμπόδια, τα οποία οδήγησαν σε καθυστερήσεις πολλών ετών. Για την ανέγερσή του χρειάστηκε να δαπανηθούν 85 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία συγκεντρώθηκαν μέσω δωρεών.

Με απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, η αγιογράφηση του Ναού του Αγίου Νικολάου, έγινε από δύο μοναχούς του Αγίου Ορους.

Οι Αγιορείτες πατέρες Λουκάς και Παχώμιος από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος, ανέλαβαν το σπουδαίο και επίπονο έργο της αγιογράφησης του εθνικού προσκυνήματος στο “Σημείο Μηδέν”.