Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, σκοτώθηκε σε αεροπορική επίθεση της CIA στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, που διεξήχθη το Σαββατοκύριακο.
Πρόκειται για μια είδηση που ενώ στην αρχή δεν είχε πλήρως διασταυρωθεί, τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη Δευτέρα την είδηση ότι οι ΗΠΑ σκότωσαν τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουαχίρι, σε επίθεση με drone στο Αφγανιστάν.
Ο αρχηγός της τρομοκρατικής Οργάνωσης είχε γεννηθεί στην Αίγυπτο και ήταν 71 ετών.
Αν και δεν ήταν τόσο γνωστός όσο ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο Αλ Ζαουαχίρι πιστεύεται ότι ήταν ο πραγματικός αρχιτέκτονας πίσω από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία των ΗΠΑ, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.
Επί πολλά χρόνια, ήταν γνωστός ως το “νούμερο 2” στέλεχος της Αλ Κάιντα, ενώ πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές από όλο τον κόσμο, ισχυρίζονται ότι εκείνος ήταν πραγματικά ο εγκέφαλος πίσω από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.
Ο Al-Zawahiri ήταν εδώ και καιρό καταζητούμενος. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο τότε Πρόεδρος Τζορτζ Μπους δημοσίευσε μια λίστα με τους 22 πιο καταζητούμενους τρομοκράτες του FBΙ και ο αλ Ζαουαχίρι ήταν σχεδόν στην κορυφή της λίστας, μαζί με τον Μπιν Λάντεν.
Οπως είναι γνωστό, ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε από τις ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ το 2011, αλλά ο αλ Ζαουαχίρι είχε αποφύγει τις απόπειρες κατά της ζωής του, όπως και ένα διεθνές ανθρωποκυνηγητό, για περισσότερο από μια δεκαετία.
Ο Al-Zawahiri γεννήθηκε σε μια επιφανή αιγυπτιακή οικογένεια, φοιτώντας στα καλύτερα σχολεία του Καΐρου και έγινε γιατρός.
Στην εφηβεία του δραστηριοποιήθηκε στον ισλαμικό φονταμενταλισμό και προσχώρησε στην Ισλαμική Τζιχάντ.
Οταν η ομάδα αυτή δολοφόνησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Ανουάρ Σαντάτ το 1981, ο αλ Ζαουαχίρι ήταν ένας από τους εκατοντάδες που τότε συνελήφθησαν και δικάστηκαν.
Αφού εξέτισε την ποινή του, το 1984 εξεδιώχθη από την Αίγυπτο και μετανάστευσε στο Αφγανιστάν. Εκεί, συνάντησε τον Μπιν Λάντεν και δημιούργησαν έναν ισχυρό δεσμό, συγχωνεύοντας παραλλήλως τους δεσμούς του αλ-Ζαουαχίρι με την Ισλαμική Τζιχάντ και την Αλ Κάιντα του Μπιν Λάντεν.
Μαζί, είχαν ένα κοινό κίνητρο, να σκοτώσουν Αμερικανούς, στρατιωτικούς και πολίτες. Μετά από άλλες επιθέσεις, η συνωμοσία τους κορυφώθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.
Ενώ η συνάφεια και η επιρροή της Αλ Κάιντα έχει μειωθεί, εξακολουθεί να είναι βίαιη παρουσία στην Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Πάντως, ο αλ Ζαουάχρι, το 2017 κατηγόρησε τον αντίπαλό του και επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ότι έλεγε ψέματα για τη μάχη που δίνει η Οργάνωση που ιδρύθηκε από τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, ενώ διέψευσε και τις κατηγορίες του αλ Μπαγκντάντι ότι η αλ Κάιντα δεν μάχεται κατά των σιιτών.
Οι δύο Οργανώσεις, η αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, θεωρούνται αντίπαλες και έχουν διαφορετικές τακτικές και στρατηγικές, κυρίως στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.
Το επιτυχημένο χτύπημα κατά του αλ-Ζαουαχίρι έρχεται περίπου έναν χρόνο μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, τερματίζοντας τη στρατιωτική παρουσία που ξεκίνησε δύο δεκαετίες νωρίτερα, μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
Η απόφαση για απόσυρση ήταν αμφιλεγόμενη και η χαοτική διαδικασία σημαδεύτηκε από τον θάνατο ορισμένων στρατευμάτων των ΗΠΑ και πολλών περισσότερων Αφγανών, καθώς οι Ταλιμπάν ανέλαβαν τον έλεγχο.
Πηγή: cbsnews.com
(με την συμβολή του Charlie D’Agata)