Πτώση αεροσκάφους σημειώθηκε λίγο πριν από τις 11 το βράδυ του Σαββάτου, περίπου δέκα χιλιόμετρα βόρεια της Ελευθερούπολης Καβάλας, στην Νικήσιανη, κοντά στο Παλαιοχώρι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μεταγωγικό αεροσκάφος μεταφοράς φορτίου, τύπου ANTONOV AN-12.

Το Cargo αεροσκάφος είχε ξεκινήσει από την Σερβία με προορισμό την Ιορδανία, μεταφέροντας 12 τόνους εκρηκτικών υλών, όταν ζήτησε να προχωρήσει σε έκτακτη προσγείωση στο αεροδρόμιο της Καβάλας.

Οπως αργότερα γνωστοποιήθηκε, το αεροσκάφος είναι ουκρανικό της εταιρείας Meridian, και είχε ξεκινήσει από τη Νις της Σερβίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι επέβαιναν στο αεροσκάφος, ωστόσο πληροφορίες κάνουν λόγια για οκτώ ή εννέα άτομα, όλα μέλη του πληρώματος.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΥΠΑ Γιώργο Δριτσάκο, το αεροσκάφος, που πιθανόν είναι κάργκο και συνετρίβη 40 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο Καβάλας στην περιοχή της Ελευθερούπολης, εκτελώντας δρομολόγιο από Σερβία προς Ιορδανία, δήλωσε βλάβη στο FIR Αθηνών και θέλησε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στην Καβάλα.

Η άδεια φυσικά δόθηκε, κατά πάσα πιθανότητα όμως ο πιλότος του αεροσκάφους δεν πρόλαβε να το προσγειώσει.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, που επικαλούνται μαρτυρίες κατοίκων, επί τουλάχιστον δυο ώρες ακούγονταν εκρήξεις και υπήρξε διακοπή ρεύματος στους γύρω οικισμούς, αφού έκοψε καλώδια ρεύματος κατά την πτώση του.

Για το λόγο αυτό, στο σκοτάδι βυθίστηκαν οι Αντιφίλιπποι, το Χορτοκόπι και το Παλαιοχώρι, οι προβολείς από τα περιπολικά και τα οχήματα της Πυροσβεστικής ήταν η μόνη πηγή φωτισμού, ωστόσο νωρίς τα ξημερώματα  στις περισσότερες περιοχές, το ρεύμα επανήλθε.

Στο σημείο της πτώσης βρίσκονται ήδη δυνάμεις της 2ης και της 4ης ΕΜΑΚ, ενώ στην περιοχή επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ έχουν σπεύσει και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Παραλλήλως, περίπου στις δυο τα ξημερώματα συνεδρίασαν εκτάκτως οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΛ.ΑΣ., βουλευτών της περιοχής κ.ά.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες, λόγω της πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει και των έντονων οσμών που κανείς δεν γνωρίζει από τι είδους υλικά προέρχονται, οι ιθύνοντες ζήτησαν από τους κατοίκους των γύρω περιοχών να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, δύο πυροσβέστες που ήταν κοντά στο σημείο του δυστυχήματος αντιμετώπισαν (ελαφρά) αναπνευστικά προβλήματα, ωστόσο μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

 

Η πρώτη προσέγγιση στην άτρακτο θα πραγματοποιηθεί αφού προηγουμένως διεξαχθεί έρευνα με drones από ειδικά συνεργεία, κάτι που κρίθηκε ως απαραίτητο να γίνει υπό το φως της ημέρας, τις πρωινές ώρες της Κυριακής 17 Ιουλίου.

Οι σχετικές έρευνες θα μελετήσουν το περιεχόμενο που μετέφερε το αεροσκάφος, καθώς δυνητικά υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των σωστικών συνεργείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Καβάλας Σταύρος Κιβράκης, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει δοθεί εντολή για άμεση απομάκρυνση όλων των δυνάμεων που περιφρουρούν την περιοχή, καθώς δεν είναι γνωστή η τοξικότητα του φορτίου που μετέφερε το αεροσκάφος, ενώ στο σημείο του δυστυχήματος αναμένεται και κλιμάκιο πυροτεχνουργών, προκειμένου να ελέγξει την επικινδυνότητα του φορτίου, ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα (και σε κάθε περίπτωση προσεκτικά) βήματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μαρτυρίες αναφέρουν πως κάτοικοι είδαν από μακριά φωτιά, ενώ ακούστηκαν και εκρήξεις.