“Θα μειώσουμε την εισφορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων που λαμβάνει η ΕΠΟ από τις επαγγελματικές ομάδες και τις Λίγκες από 5% σε 1%”, είχε προαναγγείλει σε επιστολή του προς την ΕΠΟ την Παρασκευή 22 Ιουλίου ο πρόεδρος της Super League Βαγγέλης Μαρινάκης.

Και 72 ώρες μετά, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης τον επιβεβαίωσε, λέγοντας ότι η τροπολογία αυτή θα περάσει από το Κοινοβούλιο την πρώτη διαθέσιμη ημέρα, Πέμπτη 28 Ιουλίου.

«Ελπίζω και εύχομαι ολόψυχα, η νέα αγωνιστική περίοδος να είναι η απαρχή της αναγκαίας ανάτασης του δημοφιλέστερου αθλήματος στη χώρα μας, χωρίς τα μεγάλα εμπόδια που έθεσε η πανδημία τα τελευταία 2,5 χρόνια, σε οργανωτικό και οικονομικό επίπεδο. Με την εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης για το ελληνικό ποδόσφαιρο που εκπόνησαν UEFA και FIFA, έπειτα από τη σχετική συμφωνία με τον πρωθυπουργό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο κ. Αυγενάκης πριν από την κλήρωση του πρωταθλήματος της Super League 2022-2023, που διεξήχθη στην λίμνη της Βουλιαγμένης.

«Μάλιστα, θα ήμουν ακόμα πιο αισιόδοξος, εφ’ όσον οι προβλέψεις της Ολιστικής Μελέτης (στο γράμμα και στο πνεύμα της) είχαν πιστά και πλήρως ενσωματωθεί στο Καταστατικό της ΕΠΟ, κάτι που δυστυχώς δεν έχει συμβεί. Με το νέο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και ορθής λειτουργίας των Λεσχών Φιλάθλων και με τα υπόλοιπα ενισχυτικά μέτρα για την καταπολέμηση της βίας, που θεσπίσαμε.

Η εφαρμογή τους, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, προϋποθέτει και τη δική σας αμέριστη στήριξη, για να αποδώσουν άμεσα και αποτελεσματικά την εικόνα ασφάλειας, πληρότητας και ψυχαγωγίας, που όλοι επιζητούμε να βλέπουμε στα γήπεδα της χώρας, με την Επαγγελματική Διαιτησία, την οποία η Πολιτεία νομοθέτησε πρόσφατα».

Ο υφυπουργός ανήγγειλε ότι το 5% που εισφέρουν οι ΠΑΕ προς την ΕΠΟ από τις συμβάσεις ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης των αγώνων τους θα μειωθεί στο 1%, όπως είχε δηλώσει ο κ. Μαρινάκης ως πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Και δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά μόνο 72 ώρες, ώστε ο κ. Αυγενάκης να έχει έτοιμη “σαν από καιρό” την σχετική τροπολογία, προκειμένου να την καταθέσει μεθαύριο Πέμπτη στο Κοινοβούλιο.

«Λάβαμε το σχετικό γραπτό σας αίτημα την περασμένη Παρασκευή, συμφωνούμε ότι τα εν λόγω ποσά δεν αξιοποιούνται από την ΕΠΟ για την ενίσχυση και ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και καταθέτουμε τροπολογία προς ψήφιση μεθαύριο Πέμπτη, άμεσης μείωσης του 5% σε 1%, για όλες τις ΠΑΕ και τις Λίγκες τους», υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε: «Από την εξασφάλιση αυτών των πρόσθετων πόρων, εκτιμώ ότι θα καταστεί ακόμα πιο ευχερής η υλοποίηση της Επαγγελματικής Διαιτησίας και του όποιου επιπλέον κόστους θα προκύψει για τη λειτουργία της ετησίως, την οποία και θα αναλάβετε».

“Η ποδοσφαιρική περίοδος που ξεκινά είναι κομβικότατη, όχι μόνο για τους λόγους που επιγραμματικά ανέφερα, αλλά και διότι από τις αγωνιστικές σας επιτυχίες στα ευρωπαϊκά κύπελλα και από την άνοδο του εγχώριου συναγωνισμού, καθώς επίσης και με τις νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις, που ευτυχείς βλέπουμε να σχεδιάζονται, να δρομολογούνται και άλλες να ολοκληρώνονται θα κριθεί η πορεία προς το μέλλον ή η στασιμότητα, σε καταστάσεις και παθογένειες που πλήττουν το ίδιο το προϊόν, τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές και τους άλλους εργαζόμενους, εσάς, όλους μας που αγαπάμε και παρακολουθούμε το ελληνικό ποδόσφαιρο”…

“Θα πω μόνο τούτο: Καλώ για ακόμη μια φορά την ΕΠΟ να ενσκήψει με σοβαρότητα (και με την ευθύνη της αποστολής της, διότι αυτή είναι η αποστολή της) στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, Ανδρών, Γυναικών, Σάλας, Άμμου. Και την καλώ να συνεργαστούμε σε αυτό το πεδίο, σε ό,τι χρειάζεται, ώστε να αναστραφεί ΚΑΙ εκεί, το ταχύτερο δυνατό, η πορεία παρακμής, που για χρόνια έχει διαμορφωθεί. Και δεν εξετάζω με ποιανού ευθύνες, δεν είναι ώρα. Τώρα είναι η ώρα, για να πάει σε κάθε επίπεδο μπροστά, το ελληνικό ποδόσφαιρο”.